Etiketten lezen en beoordelen
Etiketten zijn de ‘identiteitskaarten’ van voedingsmiddelen. Ze geven ons informatie over de ingrediënten en de nutritionele samenstelling. Hoe laat je je niet misleiden en waarop moet je letten bij de keuze van voedingsmiddelen?
Verpakkingen zien er vaak erg aanlokkelijk uit met termen zoals ‘zonder toegevoegde suikers’, ‘light’, ‘100% natuurlijk’ ... Hoe laten we ons niet misleiden en waarop moeten we letten bij de keuze van voedingsmiddelen?
Begrijp de ingrediëntenlijst
De ingrediëntenlijst somt de grondstoffen op waarmee het product gemaakt werd. De ingrediënten staan opgelijst volgens de hoeveelheid waarin ze voorkomen. Vooraan staat dus het ingrediënt dat het rijkst in het product aanwezig is. Hoe korter de ingrediëntenlijst, hoe natuurlijker en vaak ook hoe gezonder het product.
Pas op voor voedings- en gezondheidsclaims
Voedingsclaims zijn beweringen over energie, nutriënten of andere stoffen die het levensmiddel wel of net niet bevat, bijvoorbeeld ‘100% fruit’, ‘bron van vezels’ of ‘ongezoet’.
Gezondheidsclaims zijn beweringen over het levensmiddel of een bestanddeel ervan in relatie tot gezondheid. Enkele bekende voorbeelden zijn ‘calcium is goed voor de botten’ en ‘bevordert de darmtransit’.
Claims geven vaak een verkeerde indruk. Als je op een pakje koeken ‘suikervrij’ ziet staan, wil dit niet zeggen dat dit een gezond(er) product is. Vaak wordt in deze producten het vetgehalte verhoogd en is de samenstelling dus niet beter. Je bekijkt dus best het totaalplaatje in de voedingstabel.
Light betekent niet dat dit voedingsmiddel gezonder is. Als er minder suiker in het product zit, wordt er vaak extra zout of vet toegevoegd
Is light gezonder?
De vermelding ‘light’ op een verpakking betekent dat er minimaal 30% minder energie (kcal), suiker, vet of zout aanwezig is in het product in kwestie dan in een vergelijkbaar product. Toch betekent light niet dat dit voedingsmiddel gezonder is. Als er minder suiker in het product zit, wordt er vaak extra zout of vet toegevoegd. Bij light kaas denkt men vaak dat er geen vet meer in de kaas zit, maar light is niet gelijk aan mager!
Zo bevat light charcuterie vaak meer vet dan mager vleesbeleg. Light salami bevat 15 g vet (247 kcal/100 g) en ontvette ham ongeveer 3 g vet (115 kcal/100 g). Laat je dus niet misleiden door light, maar kijk de voedingstabel goed na.
Koolhydraten? Suikers? Toegevoegde suiker?
De totale hoeveelheid suiker in een product is de combinatie van de natuurlijke suikers (melksuiker en fruitsuiker) en de toegevoegde varianten.
- Fruit en melkproducten bevatten van nature aanwezige suikers.
- Koolhydraten zijn zetmeel, suikers en vezels. We vinden ze in brood, ontbijtgranen, aardappelen, deegwaren, peulvruchten, melk, fruit, koekjes, chips, frisdrank ...
- Toegevoegde suikers zijn de suikers die worden toegevoegd tijdens de verwerking. Ze zijn schadelijk voor onze gezondheid, daarom beperken we ze best in onze voeding.
Veel consumenten mijden producten met veel suikers of koolhydraten. Toch kunnen producenten je in de war brengen. Ze gebruiken in de ingrediëntenlijst andere benamingen voor suiker zoals glucose, fructose, sacharose, sucrose, maltodextrine, dextrose, invertsuiker, rietsuiker, melasse ... Laat je dus niet vangen.
Kijk het etiket grondig na
Kies je producten niet op basis van claims of mooie verkooppraatjes, maar lees aandachtig de ingrediëntenlijst en de voedingswaardetabel. Als het te mooi lijkt om waar te zijn, is dat meestal ook zo.