In gesprek met Evy Gruyaert over mentale gezondheid
Evy Gruyaert leerde mensen bewegen met ‘Start to Run’. Nu leert ze ons, in haar nieuwe boek ‘Start to feel great’, om na te denken over mentale gezondheid. Want ook in haar eigen leven speelt dat welzijn een rol. Ze vertelt over haar recente diagnose van ASS, beter bekend als autismespectrumstoornis.
Evy Gruyaert
• Geboren op 11 augustus 1979.
• Belgische radio- en televisiepresentatrice.
• Bekend van ‘Start to Run’, ‘Yoga met Evy’ …
• Auteur van ‘Start to feel great’.
Wat inspireerde je om over mentale gezondheid te schrijven je boek ‘Start to feel great’?
“In de huidige samenleving zijn er veel prikkels die ons beïnvloeden. Iedereen probeert hier op zijn manier mee om te gaan. Dat is niet altijd gemakkelijk, ik ben hier zelf ook gevoelig aan. Zeker tijdens de coronapandemie werd het nog moeilijker om alles te ordenen, rust te vinden en om gewoon jezelf te kunnen zijn. Na een tijd zie je gewoon het bos door de bomen niet meer. Dat allemaal heeft mij geïnspireerd om mijn visie en ervaringen met anderen te delen.”
Op welke manier ben je met mentale gezondheid bezig?
“Ik heb veel over dit thema gelezen en opleidingen gevolgd om met mezelf aan de slag te gaan. Het is belangrijk om op eigen tempo te beginnen. Wanneer je jezelf extra druk oplegt, mede door de verwachtingen van buitenaf, word je ontmoedigd. Ik ben geen topatleet of toppsycholoog maar ik ploeter mee met de rest en wil mijn verantwoordelijkheid nemen. Ik wil net dat extra duwtje in de rug geven om te werken aan mentale gezondheid.
We kunnen veel meer dan we denken en belemmeren onszelf zo vaak, terwijl we de stap gewoon moeten zetten. Ik dacht dat ik geen tijd had om elke dag te wandelen. Maar ik startte met tien minuten en nu kijk ik hier dagelijks naar uit! Wandelen is een soort van meditatie voor mij. Het is gemakkelijk en bijna iedereen kan het.”
Was je recente ASS-diagnose ook een inspiratiebron voor je boek?
“Niet rechtstreeks. Ik had altijd een vermoeden dat ik misschien ASS had. Ik heb mij op latere leeftijd laten testen, gewoon omdat ik het wilde weten. Niet om een label te hebben maar om meer handvaten te krijgen en om mezelf beter te begrijpen. Ik voel me niet anders, mijn leven is ook niet anders. Ik heb antwoorden gekregen op bepaalde vragen. Het is nu duidelijk waarom ik op bepaalde zaken reageer of waarom ik liever een-op-een-gesprekken heb. Onze maatschappij is extravert georiënteerd terwijl sommigen liever anders leven. Wie bepaalt wat ‘normaal’ zijn precies is? Iedereen mag gewoon zichzelf zijn. Ik ben ook normaal maar misschien iets anders normaal dan de norm.”
We kunnen veel meer dan we denken en belemmeren onszelf zo vaak, terwijl we de stap gewoon moeten zetten
Hoe uit autisme zich bij jou?
“Bij autismespectrumstoornis wordt informatie anders verwerkt in de hersenen. Ik heb nood aan duidelijkheid en structuur. Binnen mijn professionele leven heb ik een duidelijke rol en is het geen probleem om te praten voor een publiek. In mijn privéleven is dat anders omdat ik hierin niet dezelfde rol opneem. Ook heb ik nood aan alleen zijn zodat ik niet overspoeld word door de vele prikkels. Dat is een uitdaging waar ik soms tegenaan loop. Ik doe mijn job heel graag en wil niets liever, alleen vraagt het soms ook heel veel energie. Na een drukke periode bewaak ik daarom mijn grenzen en plan ik rustige periodes in.”
Heeft de maatschappij een verkeerd beeld rond autisme?
“Misschien wel, maar die labels zijn niet belangrijk. Tegenwoordig is het bijna hip om bepaalde labels te hebben. Ik zie het eerder als inzichten verwerven over jezelf. We moeten af van die onzichtbare norm waar iedereen best aan voldoet. Het is veel interessanter om gewoon jezelf te zijn. Ook al wijkt dat af van het normale. Al kijk ik wel positief naar de toekomst en zie ik dit beeld veranderen.”
“Ik probeer ook mijn steentje hieraan bij te dragen. Ik heb meegewerkt aan het programma ’Therapie’ (op Canvas, nvdr.). Hier wordt een realistisch beeld van mentale gezondheid naar buiten gebracht. Mensen zien dat zij niet alleen zijn, het geeft hen erkenning. Tijdens corona werd eenzaamheid meer bespreekbaar gemaakt. Wat goed is omdat dit ook bij alle leeftijden voorkomt. Zelfs in een ruimte vol mensen kan iemand zich toch eenzaam voelen.”
Het is goed dat eenzaamheid door corona bespreekbaar werd.
Welke tip heb je voor onze lezers?
“Mijn boek is opgedeeld in drie delen: ‘start’, ‘start to feel’ en ‘start to feel great’. Het is belangrijk om eerst jezelf in kaart te brengen en bewust naar jezelf te kijken. Wie ben ik? Ben ik blij met wat ik zie? Daarna kan je aan de slag gaan om mentaal sterker te worden. Maar de eenvoudigste tip is misschien wel het wandelen, een ideaal moment om rust te vinden in de drukke maatschappij.”
'Start to feel great' kopen
Als lezer van Gezond Thuis krijg je 10% korting bij aankoop van dit boek. Bestel het boek via www.pelckmansuitgevers.be en vul bij je bestelling als kortingscode ‘witgelekruis’ in.