Giftige rook uit televisietoestel bezorgt Marie-Louise gezondheidsproblemen
Marie-Louise (64) ademde 18 jaar geleden giftige rook in nadat een televisietoestel was geïmplodeerd. Door de zware metalen in de rook werden haar spieren aangetast. Daardoor kreeg ze hartklachten, slikproblemen en heeft ze het moeilijk om te bewegen. Vooral het laatste jaar is haar toestand erg verslechterd. “Kwik, mangaan, en wat weet ik allemaal. Het is geen lachertje als je dat in je lichaam krijgt.”
Sinds april 2004 komt het Wit-Gele Kruis langs om Marie-Louise te helpen bij hygiënische zorgen, steunkousen aan te trekken, oogdruppels toe te dienen en compressietherapie toe te passen.
Marie-Louise: “Van de dokter moet ik een half uur per dag in de buitenlucht doorbrengen, maar dat lukt lang niet altijd. Ik kan het na al die jaren nog altijd niet goed aanvaarden dat ik veel dingen niet meer kan doen. Ik zou liever zelf naar buiten kunnen. Om naar het voetbal van mijn kleinzoon te gaan kijken bijvoorbeeld. Gelukkig behandelen de verpleegkundigen mij als een volwaardig mens. Mochten ze mij toespreken als een kind of een sukkelaar, dan zou ik ze niet in huis willen."
"Ik zou ook graag mijn eigen kousen kunnen aan- en uittrekken, maar ik weet niet hoe ik eraan zou moeten beginnen. Ik heb wel iets opgevangen over een toestel dat de kousen eerst oprolt en ze dan rond de benen opnieuw afrolt. Daar ga ik mij hier nog over bevragen bij het Wit-Gele Kruis.”
Marie-Louise verblijft regelmatig in haar chalet op camping Canteclaer in Zwalm. Het bezoek dat ze daar krijgt brengt afwisseling.
Marie-Louise: “Ik mag niet klagen. Ik heb mijn man die voor mij zorgt. Ook andere campingbewoners komen langs. Regina en Luc, de uitbaters van het terrein, en hun twee dochters komen zeker één keer per week langs als we op de camping zijn.”
Verpleegkundige Carmen over de zorgen op de camping: “Naast Marie-Louise is er nog een dame op de camping die een wekelijks toilet krijgt. Vanaf Pasen wordt het hier drukker en tijdens de zomermaanden blijven de mensen meestal voor meerdere maanden hier. Zo hebben we een patiënt die dagelijks in West-Vlaanderen wordt verzorgd. Hij komt al een paar jaar op vakantie naar de camping, telkens in de maanden juli en augustus. Hij krijgt bij ons dagelijks een douche in de sanitaire voorziening van de camping. Vorige zomer had ik ook een patiënt die wekelijks een intramusculaire inspuiting kreeg.”