URL : https://www.witgelekruis.be/artikel/het-ouder-worden-van-je-huid-welke-huidproblemen-komen-vaak-voor
zonnebaden huidproblemen zonnebaden huidproblemen

Het ouder worden van je huid: welke huidproblemen komen vaak voor?

28 maart 2017
6 december 2023

Dermatologe Franciska Deviaene geeft uitleg bij het ouder worden van de huid en de meest voorkomende huidproblemen.

Wie is ...

Dr. Franciska Deviane

  • Dermatologe in Asse
  • Diensthoofd dermatologie AZ Jan Portaelsziekenhuis in Vilvoorde

Welke huidveranderingen gaan gepaard met ouder worden?

“Vanaf het 30ste levensjaar vertoont onze huid tekens van veroudering. Ze wordt droger, dunner en dus kwetsbaarder. Er is verlies van elasticiteit, daardoor wordt de huid slapper. Hoe meer een lichaamsdeel aan de zon is blootgesteld, hoe sneller de huid er veroudert. Daar zijn de UV-stralen verantwoordelijk voor. Er ontstaan ook meer pigmentvlekken en rimpeltjes. Ook het spontane herstelmechanisme of het regeneratievermogen van de huid neemt af. Deze zaken kunnen huidproblemen veroorzaken.”

Hoe kunnen we huidproblemen voorkomen?

  1. Smeer je huid regelmatig in met een goede hydraterende crème.

  2. Neem contact op met je huisarts wanneer huidvlekken veranderen.

  3. Bescherm je tegen de zon, vooral de aan zon blootgestelde delen zoals het gezicht, de hals, de oren en de handen.

  4. Probeer de slechtste uren van de dag te vermijden.  Als je graag wandelt of fietst doe dat dan best voor 11 of na 14 à 15 uur. Als je lange dagtochten doet, neem dan een picknick mee of ga iets eten en zorg dat je dan in de schaduw zit met de nodige bescherming.

  5. Bescherm jezelf met kledij door bijvoorbeeld een pet of hoed en een zonnebril te dragen, en je T-shirt aan te houden.

  6. Zonnecrème is onontbeerlijk.

Wat zijn de meest voorkomende huidproblemen?

  • Eczeem en psoriasis zien we zowel bij jonge als bij oudere mensen,  maar kunnen verergerd worden door de droogte van de huid.
  • Skin tears of huidscheuren zijn dan wel weer typisch voor oudere personen. Dit komt doordat de huid fragieler wordt. Hierdoor kan het zijn dat bij geringe trauma’s zoals stoten, wrijving of het wegnemen van een gewone pleister je de huid beschadigt.
  • Ouderdomswratten zijn bruingrijze ruwe plekken. Zij zijn totaal onschuldig maar zien er soms verontrustend uit. Ouderdomswratten komen vaak voor op plaatsen van wrijving zoals onder de borsten en op de rug.
  • Dermatoporosis wordt ook wel de osteoporose van de huid genoemd. Het verwijst naar een heel dunne huid met fragiele fijne bloedvaten. Deze huid gaat door wrijving en kleine trauma’s gemakkelijk stuk. Je krijgt dan van die ivoorachtige witte littekens.  
  • Luieruitslag ontstaat door het contact met zweet, urine en stoelgang op de huid. Hier is het belangrijk dat die urine en stoelgang zo snel mogelijk weggehaald worden. Verschoon dus regelmatig het incontinentiemateriaal. Gebruik een goede ‘barrièrezalf’ die de huid beschermt tegen irritatie.
  • Schimmels ontstaan door huidirritatie in combinatie met andere factoren zoals overgewicht, bepaalde aandoeningen zoals diabetes of bepaalde medicijnen. Ze zitten graag op warme en vochtige plaatsen, zoals onder de borsten, in de liezen of tussen de tenen. Om ze te voorkomen is het belangrijk om je na het wassen goed af te drogen.
  • Je kan ook last hebben van een kalknagel. Een nagel wordt door het verouderen een beetje brozer, dikker en soms zijn er wat kleurveranderingen. Het onderscheid tussen een kalknagel en een schimmel is niet altijd gemakkelijk. Raadpleeg hiervoor je arts. Soms wordt er een kweek afgenomen om het onderscheid te maken.
  • Pigmentvlekken noemen we ook wel zonnevlekken of ouderdomsvlekken. We zien ze vaak in het gezicht en op de handruggen, op ‘zonblootgestelde lichaamsdelen’. In sommige gevallen evolueren zij tot een huidkanker. Vaak wordt dit voorafgegaan door een verandering van de vlek: verandering van vorm, kleur, boord en diameter zijn hierbij alarmsignalen.
  • Huidkanker wordt vooral veroorzaakt door de hoeveelheid UV, dus blootstelling aan de zon. Alles hang ook af van je huidtype. Heel lichte huiden verbranden gemakkelijk en kunnen zich minder goed beschermen voor de schadelijke effecten van de zon. Daarnaast speelt je erfelijke constitutie ook een rol.

Wanneer ga je het best naar een dermatoloog?

“Raadpleeg eerst je huisarts voor een jeuk of huiduitslag die je niet onder controle krijgt of bij verandering van huidvlekken, zodat je met een basisbehandeling  kan starten. Als dat onvoldoende helpt, zal de huisarts je doorverwijzen. Een gewone jeuk die niet voorbijgaat met hydrateren of een behandelde crème moeten we beter bekijken. Als bestaande huidvlekken veranderen van symmetrie, boord, kleur of diameter, dan zijn dat alarmsignalen. Ga naar de huisarts. Indien nodig stuurt hij je naar een dermatoloog.”

Tip van de expert
Langer thuis wonen
Hygiëne
Preventie
Zelfzorg