Intimiteit bij kanker: 3 tips van onze expert
Bij kanker komt de zorg vaak op de voorgrond. Dat maakt het soms moeilijk om samen met je partner ook aan intimiteit de nodige tijd of aandacht te schenken. Intimiteit is een heel individueel gegeven en ook het type kanker zal bepalen hoe je dit tijdens en na je ziekte ervaart. Onze expert Annemarie geeft je hieronder 3 tips.
Annemarie Demeyere
- Stafmedewerker zorg bij Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen
- Expert op vlak van pijn- en comfortzorg
- Geeft samen met referentieverpleegkundigen pijn- en comfortzorg advies en opleidingen aan onze verpleegkundigen over oncologische, verpleegtechnische en palliatieve zorgen.
TIP 1: Hoe omgaan met klachten tijdens de behandeling?
Krijg je chemo- of radiotherapie? Dan lokt dit vaak vermoeidheid, depressieve gevoelens of een lager libido uit. Sta daarom stil bij wat jij verlangt. Weet dat er veel hulpmiddelen zijn om klachten te verminderen, zoals glijmiddel bij vaginale droogte. Intimiteit hoeft bovendien niet altijd over seksualiteit te gaan: een extra kus of knuffel betekent ook al veel!
TIP 2: Wat met intimiteit als je lichaam verandert?
Ook dan zijn er veel mogelijkheden. Na een borstamputatie kan je kiezen voor lingerie met een prothese of een borstreconstructie. Bij prostaatkanker zijn er medicatie, injecties of een vacuümpomp om te helpen met incontinentie of erectiestoornissen. Bij darmkanker wordt soms een stoma aangelegd. Hiervoor is speciale lingerie of een beschermhoesje verkrijgbaar. Wie intiem wil zijn, kan dan het stomazakje een halfuur ervoor vervangen.
TIP 3: Intimiteit bij kanker? Praat erover!
Het is heel normaal dat je vragen hebt. Aarzel niet om ze te stellen aan je thuisverpleegkundige of arts. Zij kunnen je advies en oplossingen aanreiken. Daarnaast bestaan er ook boeken en podcasts over dit onderwerp en kan je terecht bij praatgroepen om te spreken met lotgenoten. Lees hierover meer op www.allesoverkanker.be.
“Om tot intimiteit te komen, is het ook belangrijk om je goed te voelen in je vel. Weet dat er verschillende revalidatieprogramma’s zijn voor oncologische patiënten tijdens en na de kankerbehandeling om hierop in te spelen. Deze programma’s richten zich op ontspanningstechnieken, lichamelijke zorg, bewegingsactiviteiten … Bespreek dit zeker met je arts. "