Orgaandonor worden in enkele kliks
In principe is iedereen in ons land donor na overlijden, maar artsen zullen nooit zomaar een orgaan bij je weghalen als je dood bent. Ze zullen eerst controleren of je je wens om orgaandonor hebt geregistreerd en als dat niet zo is, contact opnemen met je familie. Om te vermijden dat je familie in volle rouw de vraag krijgt of je nu wel of niet je organen wilde afstaan, is het belangrijk om je wens op voorhand te registreren. Vroeger moest je daarvoor naar het stadhuis, maar sinds 1 juli kan je dat ook zelf doen via www.mijngezondheid.be, het nationale gezondheidsportaal voor elke Belg.
Sinds 1 juli kan je voor vier mogelijkheden apart je voorkeur opgeven.
- Donatie van organen voor transplantatie naar een andere persoon.
- Donatie van ander menselijk lichaamsmateriaal zoals bot of bloedvaten voor gebruik bij een patiënt die ermee geholpen wordt.
- Donatie van ander menselijk lichaamsmateriaal zoals bot of bloedvaten voor gebruik voor de productie van geneesmiddelen of voor innovatieve behandelingen.
- Donatie van ander menselijk lichaamsmateriaal zoals bot of bloedvaten voor gebruik voor wetenschappelijk onderzoek, bijv. om de oorzaken van een aandoening beter in kaart te brengen of nieuwe behandelingen te vinden.
Je voorkeur registreren kan nog altijd via het gemeentehuis, maar sinds 1 juli komen daar twee mogelijkheden bij: je kan vragen aan je huisarts om je wilsverklaring te registreren of je kan het zelf doen via www.mijngezondheid.be. Om je voorkeuren zelf in te geven, moet je je eerst aanmelden, bijvoorbeeld met je eID of via itsme®.
Meer informatie lees je hier.