Patiënt Aloïs: “Ik heb mijn stoma aanvaard en geniet opnieuw”
Na aanhoudende darmklachten kreeg Aloïs Van Duppen (80) eind 2014 een stoma. “In het begin was het zeker moeilijk,” vertelt Aloïs, “maar op mijn leeftijd is het beter niet uit te stellen en te doen wat je graag doet."
Hoe verliep de beginperiode met de stoma?
"De eerste weken loste de stoma regelmatig, vooral ’s nachts. Erg vervelend. Ik was niet gerust. Uiteindelijk kreeg ik een ander zakje. Nu gaat het goed, ik heb geen lekkages meer gehad."
Had je het moeilijk de stoma te aanvaarden?
"In het begin, met de lekkages, was er veel ergernis. Maar ik heb het intussen aanvaard. Je moet je ook wel aanpassen, je kan het toch niet veranderen. Het is zeker moeilijk geweest, maar achteraf gezien is het allemaal best meegevallen en ik ben tevreden nu."
"Mijn vrouw Maria heeft het moeilijker gehad om het te aanvaarden. Het was voor haar soms frustrerend weinig te kunnen helpen en er waren de zorgen om de operatie en mijn herstel. Gelukkig hebben we altijd veel steun gekregen van onze kinderen, kleinkinderen, vrienden en de thuisverpleegkundigen."
Je bent nog steeds heel actief?
"Iedere voormiddag werk ik met veel plezier in onze tuin. Die is best groot, dus er is wel wat werk aan (lacht). We telen zelf enkele groenten en ook aardbeien en we hebben enkele kippen. Ik fiets ook vaak. Samen met mijn vrouw maak ik regelmatig daguitstappen met de fiets. We genieten graag. Ik fiets ook al 15 jaar bij de ‘De verroeste kader’ en zing ook nog in het kerkkoor."
Dankzij de thuisverpleegkundigen zijn we door de moeilijke momenten geraakt.
Ondervind je tijdens de activiteiten soms hinder van je stoma?
"Mijn bandagist zorgde voor goed passend stomamateriaal zodat ik geen hinder heb tijdens het trappen. In de tuin en in huis moet ik enkel opletten dat ik niet te zwaar til, om ter hoogte van de stoma geen breuk op te lopen. Ik kan eigenlijk nog alles doen wat ik graag doe."
"Voeding is ook heel belangrijk. Zout water drinken, weinig rauwe groenten en niet gekruid eten. Maar dat vind ik toch niet zo lekker. Het is soms wat ondervinden wat je wel en niet goed bevalt."
Voor stomadragers is het vaak een grote uitdaging wat langer weg van huis te gaan.
"De dagtochten die we met de fiets doen gaan heel goed. Op vakantie ben ik sinds mijn ingreep nog niet geweest. Dat is een stap waarvoor we ons nog niet klaar voelen. We zijn sowieso ook al wat ouder nu, het is een combinatie van omstandigheden. We hopen in elk geval het nog te kunnen doen. We hebben vroeger met veel plezier heel wat landen bezocht."
Wat is je wens voor de toekomst?
"Ik hoop nog meerdere jaren te kunnen blijven fietsen, tuinieren … Ik doe het allemaal nog heel graag. Na enkele moeilijke maanden is het allemaal goed gekomen. Daar ben ik heel blij om. Mijn ziek zijn, dat is voor mij nu voorbij. Ik heb het aanvaard en geniet opnieuw elke dag."