Ramadan & diabetes: 7 tips
Het is niet altijd evident om als diabetespatiënt aan de ramadan deel te nemen. Wil je toch deelnemen? Lees dan hier onze tips!
Volgens de voorschriften zijn alleen lichamelijk en geestelijk gezonde volwassenen en pubers verplicht om deel te nemen aan de ramadan. In deze periode mogen moslims tussen dageraad en zonsondergang niet eten of drinken. Wil je als diabetespatiënt toch deelnemen aan de ramadan, bespreek dit dan op voorhand met je arts of diabeteseducator. Zij kijken samen met jou of het in jouw geval haalbaar/verantwoord is. Hieronder geven we nog enkele tips mee voor diabetici die toch deelnemen aan de ramadan.
Tips voor personen met diabetes die deelnemen aan de ramadan
-
Neem ’s morgens geen zoete dranken, drink wel veel en beperk de koolhydraatinname tijdens de iftar (avondmaaltijd in de ramadan).
-
Bespreek een aangepast medicatiebeleid tijdens het vasten met je arts en laat dit op papier zetten.
-
De eerste vier dagen van het vasten zijn zeer belangrijk om te beoordelen of het vasten verantwoord is. In deze periode is regelmatige controle van de bloedsuikerwaarden nodig.
-
Zorg voor een goede bloedsuiker-dagcurve tijdens de ramadan, bijvoorbeeld voor het ontbijt vroeg in de ochtend; twee uur na het ontbijt; bij het middaggebed; voor het avondeten/verbreken van het vasten; voor het slapengaan.
-
Meet bij klachten dringend de bloedsuiker en neem de nodige maatregelen. Bel indien nodig de huisarts.
-
Staak het vasten bij bloedsuikerwaarden lager dan 60 mg/dl en hoger dan 300mg/dl.
-
Plan een afspraak met je arts (of diabeteseducator) circa vier dagen na afloop van de ramadan voor een check-up en een evaluatie.