Slapende vrouw Slapende vrouw

Voorkom doorligwonden: 10 tips voor patiënt en mantelzorger

29 augustus 2019
6 december 2023
Tip van de expert

Doorligwonden genezen moeilijk en langzaam. We helpen patiënten en mantelzorgers graag met 10 tips om doorligwonden te voorkomen. Van houding veranderen is de basis maar je kan nog veel meer doen!

1. Verander regelmatig van houding

Liggend: het is belangrijk om regelmatig van houding te veranderen, zowel overdag als ’s nachts. Bespreek met je huisarts of verpleegkundige hoe vaak je dit best doet. Naargelang je mogelijkheden kan je op de rug, linker-, rechterzijde of buik liggen. Indien mogelijk, kom dan geregeld uit bed of uit de zetel en stap eventjes rond. Kan je onvoldoende bewegen? Zorg dan dat iemand je helpt om regelmatig van houding te veranderen (thuisverpleegkundige, mantelzorger …). Zittend: zitten is de minst aangewezen houding. Het geeft de grootste
druk op een klein oppervlak.

2. Voorkom schuiven

Schuif zo weinig mogelijk heen en weer in de (rol)stoel of in bed. Als je als mantelzorger de patiënt wil verplaatsen, dan is het heel belangrijk om die persoon echt op te heffen en niet te schuiven en sleuren.

3. Zorg voor een goede onderlaag

Het is belangrijk om op een schone, gladde en droge onderlaag te liggen of te zitten. Maak je gebruik van een alternerende matras en ben je incontinent? Dan is het heel belangrijk om geen extra lakens over de matras te plaatsen. Indien je dit wel doet, mist het zijn effect. Gebruik aangepast incontinentiemateriaal en vervang dit regelmatig.

4. Zorg voor een goede hygiëne

Gebruik zo weinig mogelijk zeep en was niet te ruw. Zo raakt de huid niet beschadigd of uitgedroogd. Spoel de huid goed af en dep de huid droog in plaats van te wrijven.

5. Let op bij incontinentie

Bij verlies van urine of stoelgang is het belangrijk om de huid zo schoon en droog mogelijk te houden.

6. Zorg voor een goede voeding

Probeer voldoende en gevarieerd te eten en te drinken. Zo krijgt je lichaam alle energie- en voedingsstoffen die het nodig heeft. Dit helpt om de huid en de onderliggende weefsels in goede conditie te houden. Heb je hierbij ondersteuning nodig, dan kan je advies vragen aan een diëtiste. De mantelzorger kan je ook helpen bij het verrijken van je voeding.
 

7. Controleer regelmatig de huid

Controleer de huid op blijvende roodheid, vooral ter hoogte van de stuit en de hielen. Ook je verpleegkundige zal bij elk bezoek de drukpunten goed inspecteren. Roodheid is een alarmteken!
 

8. Maak gebruik van financiële tegemoetkomingen voor verbandmateriaal 

Vraag meer info aan de thuisverpleegkundige of de maatschappelijk werker van je ziekenfonds. Je vindt ook info via www.witgelekruis.be/praktische-informatie. Het is heel belangrijk dat er aangepast verbandmateriaal wordt gebruikt en dat het de wonde mooi afsluit om infecties te voorkomen.

9. Gebruik hulpmiddelen

Denk maar aan matrassen, zitkussens, hielbescherming … Je kan deze materialen aankopen of huren. Indien je een voorschrift hebt van je arts en je bent lid van een mutualiteit, dan heb je recht op een tegemoetkoming. Er is ook een huurkoopformule waarbij je na 15 dagen beslist om het materiaal aan te kopen. De huur van de eerste twee weken valt dan weg, evenals service- en beheerskosten.

10. Pomp zitkussens regelmatig

Het is heel belangrijk dat de mantelzorger regelmatig het zitkussen oppompt zodat het hard genoeg is. Daarnaast is het van belang om de matras af te stellen op het gewicht van de patiënt. Wees ook alert als de stand van een matras wordt aangepast (bijvoorbeeld na het bezoek van een kinesist).