Innovatieve opberghulp voor en door verpleegkundigen

De eerste thuisverpleegkundigen van het Wit-Gele Kruis ontvingen hun All-in-the-box auto-opberghulp in Tielt. Het oorspronkelijk idee voor deze handige opberghulp komt van 1 van onze thuisverpleegkundigen en werd verder uitgewerkt door het Wit-Gele Kruis met ondersteuning van professionele partners. Ook medewerkers van het Brugse maatwerkbedrijf SOBO hielpen mee om de 600 boxen te monteren en poseerden trots mee op de foto bij de officiële overhandiging van de eerste All-in-the-boxen.

Innovatie door samenwerking binnen en buiten de organisatie

Veerle Vanoverschelde, referentieverpleegkundige bij Wit-Gele Kruis: “Door de toename van complexere zorgen is het medisch verpleegmateriaal sterk toegenomen. Het veilig stockeren van al deze materialen in een beperkte kofferruimte is niet evident. Tijdens de ontwikkeling werd goed nagedacht hoe alles efficiënt op te bergen. Op die manier bewaar je goed het overzicht en ziet je snel welke materiaal eventueel moet worden bijbesteld. Het is heel leuk om te zien hoe mijn oorspronkelijk idee verder is geëvolueerd tot deze handige oplossing.”

Het idee van Veerle werd opgepikt door de organisatie en via een intensief traject verder ontwikkeld in samenwerking met o.a. studenten productontwikkeling van Howest en Universiteit Antwerpen. Het finale ontwerp werd doorontwikkeld door Verhaert Masters in Innovation. Eind 2022 werden uiteindelijk 4 prototypes uitgebreid getest door thuisverpleegkundigen en zorgkundigen en kwam er 1 opberghulp naar voren als meest overzichtelijk, praktisch én hygiënisch.

David Rotsaert, directeur bij SOBO: “De ontwerptekening voor deze opberghulp is best complex en onze medewerkers hebben de skills om de geproduceerde onderdelen methodisch, stap voor stap, in elkaar te plaatsen. Als bedrijf zoeken wij graag naar opdrachten die een maatschappelijke meerwaarde betekenen. Dat maakt ons super enthousiast om aan dit unieke project mee te werken.

"De échte meerwaarde van dit ontwikkelingstraject ontstond tijdens onze co-creatieve workshops. Elke stakeholder, of het nu de zorgverlener, logistieke afdeling of financiële diensten betrof, bracht vanuit zijn expertise een unieke bijdrage. Dankzij deze iteratieve aanpak met integratie van concept- en prototypevalidatie konden we alle puzzelstukjes soepel in elkaar laten vallen,” aldus Gerd Van Cauteren, Coordinator DesignLab at Verhaert Masters in Innovation.

Een zorg minder voor thuisverpleegkundigen

Innovatie is een hot topic in heel wat organisaties. Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen vindt het echter vooral belangrijk dat een innovatie dichtbij de dagdagelijkse leefwereld van haar verpleegkundigen staat en helpt hen te ontzorgen. De lancering van deze nieuwe opberghulp kan dan ook rekenen op heel wat interesse onder de thuisverpleegkundigen. In een eerste fase krijgen 600 collega’s de handige opberghulp in hun dienstwagen. 

Over Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen

Al meer dan 85 jaar is het Wit-Gele Kruis een pionier in de thuisverpleging. In de provincie West-Vlaanderen zorgen dagelijks meer dan 1.400 medewerkers voor een kwalitatief hoogstaande en gevarieerde verpleging aan huis (wondzorg, verpleegtechnische zorg, diabeteszorg, oncologische zorg, palliatieve zorg, hygiënische zorg, …). Onze kerntaak is thuisverpleging, maar ons zorgaanbod is een stuk rijker. Zo hebben we bijvoorbeeld ook een Gerust Zorgcentrale met een personenalarmsysteem die voor iedereen toegankelijk is. 

Praktisch

Meer info via Sofie Vanneste (sofie.vanneste@wgkwvl.be, 0477/17.34.74), verantwoordelijke communicatie & marketing bij het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen. 

Terug naar overzicht