Negatieve druktherapie in de thuisverpleging: RIZIV-proefproject

Limburg

Door de toenemende vraag naar negatieve druktherapie (NDT) in de thuiszorg startte het RIZIV een proefproject. Het wondteam van Wit-Gele Kruis Limburg nam deel aan het onderzoek met 120 geïncludeerde patiënten. Het onderzoek toont aan dat NDT in de thuisverpleging een positief verhaal is voor zowel de patiënt als de (zelfstandig) thuisverpleegkundige.

Negatieve druktherapie in de thuiszorg

Negatieve druktherapie (NDT) is een techniek die gebruikt wordt als onderdeel van een behandeling om wonden te doen sluiten. Voor de patiënt is deze behandeling thuis mogelijk mits een aantal voorwaarden.

Omdat de vraag naar negatieve druktherapie in de thuiszorg toeneemt, onderzocht het RIZIV de werkwijze, de financiële impact en de ervaring hiervan.

Onderzoek

Het proefproject, een samenwerking tussen de eerste en tweede lijn, liep van juni 2020 tot mei 2022. Het wondteam van Wit-Gele Kruis Limburg nam deel aan dit onderzoek met 120 geïncludeerde patiënten.

Haalbaar & positief

Uit het proefproject blijkt dat NDT realiseerbaar is in de thuiszorg en positief wordt ervaren door patiënt en thuisverpleegkundige. Wil je meer informatie over de resultaten van het onderzoek? Surf dan naar de website van het RIZIV.

Werkwijze wondteam

Het wondteam van Wit-Gele Kruis Limburg paste een werkwijze toe waarbij de referentieverpleegkundige wondzorg, opgeleid en ervaren in het toepassen van negatieve druktherapie, de behandeling coördineert. Hierbij focust ze zich op:

  • een nauwe samenwerking met en rond de patiënt en met betrokken actoren.
  • bedside teachings omtrent de techniek en behandeling voor de thuisverpleegkundige.
  • een vlot overleg met betrokken artsen en verpleegkundigen in eerste en tweede lijn.

Deze werkwijze bleek effectief en passen we verder toe. Ook zelfstandig verpleegkundigen en andere thuisverpleegkundigen in loondienst kunnen beroep doen op de ondersteuning van onze referentieverpleegkundigen wondzorg.

Financiële impact voor de patiënt 

Op dit moment worden de materialen voor de behandeling niet vergoed en is dit ten laste van de patiënt. Het bezoek van de verpleegkundige is inbegrepen in de financiering via de nomenclatuur

Gezien de financiële impact van negatieve druktherapie in de thuiszorg, analyseert het RIZIV de mogelijkheid om negatieve druktherapie in de thuisomgeving voor de patiënt structureel te vergoeden via de verplichte ziekteverzekering

Deskundige opvolging

Negatieve druktherapie in de thuiszorg verkort het ziekenhuisverblijf van vele patiënten. Als huisarts ben je verzekerd van een deskundige opvolging en een sterke communicatie via het wondzorgdossier in mijnWGK of mijnThuisverpleging.

Meer info

Heb je nog vragen over negatieve druktherapie in de thuiszorg? Contacteer het wondteam Wit-Gele Kruis Limburg op het nummer 089-73 00 36, via e-mail wondzorg@limburg.wgk.be of neem contact op met onze domeincoördinatoren wondzorg.

Kristel Schols en Suzanne Stijven

T. 089-36 00 73

wondzorg@limburg.wgk.be

Terug naar overzicht