Wit-Gele Kruis bereidt zich voor op thuishospitalisatie

Limburg

Sinds 1 juli 2023 is het wetgevend kader rondom thuishospitalisatie waarbij antibiotica en antitumorale middelen toegediend worden goedgekeurd. Consortium Thuisverpleging Limburg en de Limburgse ziekenhuizen werken aan de praktische uitwerking ervan. 

Hoe garanderen we kwaliteit en veiligheid bij thuishospitalisatie?

Thuishospitalisatie kan enkel plaatsvinden als aan meerdere voorwaarden op vlak van kwaliteit en veiligheid voldaan wordt. Daarnaast moeten de zorgverleners van het ziekenhuis, de thuiszorg en de huisarts goed samenwerken.

  • Ervaring: Wit-Gele Kruis Limburg heeft al geruime tijd ervaring met het toedienen van intraveneuze antibiotica binnen het OPAT-project en Herceptine via het project ‘Onco@home’.
  • Zorgprotocollen: Limburgse ziekenhuizen en Consortium Thuiszorg Limburg maken duidelijke afspraken rondom de praktische uitwerking. Deze afspraken hebben betrekking op procedures, de materialen en de afvalverwerking. 
  • Opleiding voor thuisverpleegkundigen: de ziekenhuizen voorzien een opleiding voor de thuisverpleegkundigen.
  • Opvolging huisarts: zodra een patiënt vanuit het ziekenhuis geïncludeerd wordt binnen thuishospitalisatie, kan je als huisarts via mijnWGK de patiënt mee opvolgen samen met de gespecialiseerde thuisverpleegkundige die de zorg zal uitvoeren.

Wanneer start thuishospitalisatie?

Een intraveneuze antibioticabehandeling kan al bij de patiënt aan huis. Sinds oktober 2023 kunnen oncopatiënten vanuit het UZ Leuven al antitumorale middelen toegediend krijgen. Met de Limburgse ziekenhuizen maken we nog concrete afspraken. Meer informatie hierover volgt nog.

Meer info en vragen?

Heb je nog vragen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met onze domeinverantwoordelijke oncologie.

Els Candreva

els.candreva@limburg.wgk.be

089-36 08 80

Terug naar overzicht