COVID-19: informatie en richtlijnen over het coronavirus en de vaccinatie? Bekijk onze 'coronapagina'.

Wit-Gele Kruis roept op om je te laten vaccineren!

25 november 2021
Verpleegkundige Kimberly

[Persbericht]

Net zoals in de ziekenhuizen is ook binnen de thuisverpleging de situatie onhoudbaar geworden. Deze vierde golf slaat veel harder toe dan de vorige golven. Dat komt omdat patiënten nu, dankzij hun vaccinatie, steeds vaker met COVID thuis verzorging krijgen. Door de vaccinatie zijn patiënten minder ernstig ziek en blijven ze niet of minder lang in het ziekenhuis. 

Thuisverplegingsorganisatie Wit-Gele Kruis zit momenteel bijna aan een recordaantal besmette COVID-patiënten. Op een week tijd is het aantal besmette patiënten sterk toegenomen tot meer dan 640. Bovendien kampt het Wit-Gele Kruis met een hoge uitval van medewerkers, te wijten aan een groot aantal besmettingen en quarantaine-afwezigheid omwille van hoogrisicocontacten. Het Wit-Gele Kruis wil er blijven zijn voor de meest zorgbehoevende patiënten in de thuissituatie. Vandaar dat we volop bezig zijn om bepaalde basiszorgen af te bouwen en uit te stellen voor patiënten met een meer acute zorgbehoefte. We doen hiervoor ook een beroep op de mantelzorgers. 
 

Het Wit-Gele Kruis pleit voor een verplichte vaccinatie van alle burgers en niet alleen voor de zorgmedewerkers. Alleen zo werpen we een dam op tegen het steeds woester om zich heen grijpende virus. Alleen zo kunnen we onze medische en verpleegkundige zorg in Vlaanderen blijven garanderen. Het virus stopt niet bij de mensen in de zorg, het virus is overal. De vaccinatie moet dit dan ook zoveel mogelijk volgen. 

Vierde golf

“We zitten er middenin en kunnen enkel vaststellen dat deze golf voor ons als de zwaarste van de vier aanvoelt”, aldus Kimberly Claeys, verpleegkundige bij het Wit-Gele Kruis. Voor de massale vaccinatie werden veel patiënten van het Wit-Gele Kruis – vaak kwetsbare patiënten – na een besmetting opgenomen in het ziekenhuis. Na ontslag uit het ziekenhuis deed het Wit-Gele Kruis de verpleegkundige zorg voor hun revalidatie en volgden we hen thuis verder op. Maar nu wordt het merendeel van de patiënten niet opgenomen in het ziekenhuis. “De vaccins werken en zorgen ervoor dat de ziekte – voor de meerderheid van de patiënten – minder zwaar is dan voor de vaccinatie. Dat betekent dat wij de patiënten thuis blijven verzorgen”, zegt Kimberly.

Hulp bij testing en vaccinatie

COVID is niet weggeweest in de thuisverpleging. Ook tussen de pieken door moesten we onze werking blijven aanpassen. Medewerkers van het Wit-Gele Kruis sprongen immers naast hun werk bij in test- en vaccinatiecentra, en doen dat nog steeds. Dat maakt dat onze medewerkers nog geen adempauze kregen. Bovendien merken we in deze vierde golf dat medewerkers vaker afwezig zijn, onder meer door preventieve quarantaines na hoogrisicocontacten in de privésfeer.

Situatie onhoudbaar

“De zorg voor kwetsbare patiënten thuis wordt in de berichtgeving vaak vergeten. Dat doet onterecht afbreuk aan de inzet van onze mensen die elke dag kwaliteitsvolle zorg bieden. Als we dit willen blijven garanderen, zullen de maatregelen nog strikter gevolgd moeten worden. De druk van het coronavirus rustte de laatste tijd vooral op de schouders van het zorgpersoneel en dit begint serieus door te wegen. De situatie zoals ze nu is, is onhoudbaar. Enkel samen kunnen we deze golf onder controle krijgen en kunnen we onze maatschappelijke rol blijven opnemen en patiënten met hoge zorgnoden blijven verzorgen”, aldus Hendrik Van Gansbeke, algemeen coördinator Wit-Gele Kruis.

“Er zijn veel collega’s afwezig maar ze zijn gelukkig minder ziek dan in vorige golven, dankzij de vaccinatie. Bovendien is de boosterprik een extra geruststelling. Gelukkig mag ik het vandaag al laten zetten”, sluit Kimberley positief af.

 

-------

 

Meer info:

Marie Landsheere - verantwoordelijke communicatie & marketing
marie.landsheere [at] vlaanderen.wgk.be - 0497 78 25 04 
 

© 2021 Wit-Gele Kruis