Wit-Gele Kruis van Antwerpen lanceert vroedvrouwenteam

Antwerpen

Sinds 1 januari 2016 heeft het Wit-Gele Kruis van Antwerpen een eigen vroedvrouwenteam. Met grote deskundigheid en enthousiasme verlenen vijftien vroedvrouwen en hun coördinator pre- en postnatale zorg aan huis in de volledige provincie Antwerpen. Het Wit-Gele Kruis van Antwerpen biedt zo een antwoord op de beslissing van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block om de ligduur in het ziekenhuis na de bevalling in te korten.

 

Vroedvrouw aan huis

De vroedvrouwen van het Wit-Gele Kruis van Antwerpen komen aan huis voor pre- en postnatale zorgen. Ze zorgen ervoor dat de zorg voor de bevalling nauw aansluit met de zorg die het ziekenhuis biedt. Ook na de bevalling zal de vroedvrouw de medische begeleiding opnemen in overleg met de gynaecoloog, vroedvrouw en pediater van het ziekenhuis. Het Wit-Gele Kruis van Antwerpen streeft zo naar een naadloos traject tussen ziekenhuis en thuis.

Verkort ziekenhuisverblijf

Een veilige doorstroming van informatie tussen de verschillende zorgverleners is essentieel om jonge ouders eenduidige adviezen te kunnen geven. In mei van vorig jaar besliste minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block al om de ligduur in de ziekenhuizen te beperken tot maximaal vier dagen. Daardoor verhuist een groot deel van de begeleiding van moeder en kind naar de thuisverpleging. Momenteel zoekt de minister pilootprojecten rond bevallen met verkort ziekenhuisverblijf, want met de vier dagen zitten we nog steeds boven het Europese gemiddelde.

Persoonlijke aanpak

De thuiskomst na een bevalling kan heel overweldigend zijn. Daarom zorgt het vroedvrouwenteam van het Wit-Gele Kruis van Antwerpen niet alleen voor medische begeleiding, maar heeft het ook oog voor het algemeen welzijn van jonge ouders. De vroedvrouwen en lactatiekundigen zijn 24 uur/24 en 7 dagen/7 bereikbaar, dus ook in het weekend. Bovendien is er in elke gemeente van de provincie Antwerpen een vroedvrouw actief. Bij ieder huisbezoek kan de moeder dus rekenen op dezelfde, vertrouwde vroedvrouw. Als zij vrij is, is er een vaste vervanger voorzien. Dankzij een up-to-date vroedvrouwendossier en een persoonlijke briefing is zij perfect op de hoogte.



Het vroedvrouwenteam van het Wit-Gele Kruis van Antwerpen is dag en nacht bereikbaar op het nummer 014-24 24 14 of via vroedvrouwenteam@wgkantwerpen.be. Elke aanstaande of pas bevallen mama, ongeacht bij welk ziekenfonds ze aangesloten is, heeft recht op een aantal huisbezoeken van de Wit-Gele Kruisvroedvrouw. Meer informatie hierover vind je onder Thuisverpleging - Vroedvrouw aan huis.

 





Lees het persbericht.

Terug naar overzicht