COVID-19: informatie en richtlijnen over het coronavirus en de vaccinatie? Bekijk onze 'coronapagina'.

Nierdialyse

Kan je dialyse krijgen bij je thuis?

Bij dialyse denken we meteen aan: uren in het ziekenhuis doorbrengen met een verstoord professioneel en sociaal leven tot gevolg.

Wist je dat peritoneale dialyse gewoon thuis kan gebeuren? Je verpleegkundige van Wit-Gele Kruis zal je hierin ondersteunen.

0

Wat is nierinsufficiëntie?

Nierinsufficiëntie betekent dat je nieren niet (goed) functioneren. Ze slagen er niet meer in om de afvalstoffen uit je lichaam te verwijderen of de hoeveelheid van bepaalde stoffen in je bloed te regelen. Een bekend voorbeeld hiervan is een te hoog kalium gehalte in je bloed. Een goede werking van je nieren is dus van levensbelang. Wanneer een dieet en aangepaste medicatie niet meer helpen bij nierziekten, moet je 'aan de dialyse'.

Nierdialyse in het ziekenhuis

Dialyse wordt vaak gebruikt als synoniem voor hemodialyse. Deze therapie onderga je meestal in het ziekenhuis. Je bloed wordt buiten het lichaam in een kunstnier gezuiverd. Het is een tijdrovende therapie waarvoor je een drietal keer per week zo'n 5u in het ziekenhuis moet doorbrengen.

Dialyse bij je thuis

We spreken van peritoneale dialyse wanneer het buikvlies wordt gebruikt als filter om de afvalstoffen uit je bloed via de spoelvloeistof in je buikholte te verwijderen. De dialyse gebeurt in 3 fasen:

  • uitloopfase: weghalen van het oude vocht
  • inloopfase: verse spoelvloeistof inbrengen
  • verblijftijd: de vloeistof blijft gedurende een bepaalde periode ter plaatse

Deze behandeling krijg je dagelijks bij je thuis. Er zijn twee mogelijkheden:

  • Bij automatische peritoneale dialyse gebruik je een APD toestel dat 's nachts dialyseert. De Wit-Gele Kruis verpleegkundige komt dan 2x per dag bij je langs. 's Avonds maakt ze het toestel startklaar en koppelt ze de leiding aan, 's ochtends komt ze opnieuw langs om de leiding af te koppelen.
  • Bij continue amubulante peritoneale dialyse (CAPD) wordt de spoelvloeistof in je buik (dyalisaat) manueel gewisseld. Je thuisverpleegkundige komt 4x daags langs om de spoelvloeistof in je buik te laten af- en inlopen.
Vraag hier je dialyse thuis aan

Contacteer het Wit-Gele Kruis in jouw buurt

Of bekijk alle locaties

© 2021 Wit-Gele Kruis