Nierdialyse Nierdialyse

Kan je dialyse krijgen bij je thuis?

Bij dialyse denken we meteen aan: uren in het ziekenhuis doorbrengen met een verstoord professioneel en sociaal leven tot gevolg.

Maar peritoneale dialyse kan gewoon thuis gebeuren. Je verpleegkundige van Wit-Gele Kruis kan je hierin ondersteunen.

Wat is nierinsufficiëntie?

Nierinsufficiëntie betekent dat je nieren niet (goed) functioneren. Ze slagen er niet meer in om de afvalstoffen uit je lichaam te verwijderen of de hoeveelheid van bepaalde stoffen in je bloed te regelen. Een bekend voorbeeld hiervan is een te hoog kaliumgehalte in je bloed. Een goede werking van je nieren is dus van levensbelang. Wanneer een dieet en aangepaste medicatie niet meer helpen bij nierziekten, moet je 'aan de dialyse'.

Nierdialyse in het ziekenhuis

Dialyse wordt vaak gebruikt als synoniem voor hemodialyse. Deze therapie onderga je meestal in het ziekenhuis. Je bloed wordt buiten het lichaam in een kunstnier gezuiverd. Het is een tijdrovende therapie waarvoor je een drietal keer per week zo'n 5u in het ziekenhuis moet doorbrengen.

Dialyse bij je thuis

We spreken van peritoneale dialyse wanneer het buikvlies wordt gebruikt als filter om de afvalstoffen uit je bloed via de spoelvloeistof in je buikholte te verwijderen. De dialyse gebeurt in 3 fasen:

  • uitloopfase: weghalen van het oude vocht
  • inloopfase: verse spoelvloeistof inbrengen
  • verblijftijd: de vloeistof blijft gedurende een bepaalde periode ter plaatse

Deze behandeling krijg je dagelijks bij je thuis. Er zijn twee mogelijkheden:

  • Bij automatische peritoneale dialyse (APD) gebruik je een APD-toestel dat 's nachts dialyseert. De Wit-Gele Kruis verpleegkundige komt dan 2x per dag bij je langs. 's Avonds maakt ze het toestel startklaar en koppelt ze de leiding aan, 's ochtends komt ze opnieuw langs om de leiding af te koppelen.
  • Bij continue ambulante peritoneale dialyse (CAPD) wordt de spoelvloeistof in je buik (dyalisaat) manueel gewisseld. Je thuisverpleegkundige komt 4x daags langs om de spoelvloeistof in je buik te laten af- en inlopen.

 

Praktisch

Hoeveel kost het?

Bij een dialyse aan huis stellen we voor de vergoeding een overeenkomst op met het ziekenhuis. Je zal voor de dialyse van het Wit-Gele Kruis zelf geen rekening ontvangen. Het ziekenhuis factureert de kosten rechtstreeks aan je ziekenfonds.

Waar kan de verzorging doorgaan?

De 'thuis' in 'thuisverpleging' is een rekbaar begrip. We kunnen je ook op een andere locatie (school, werk, op vakantie,...) komen verzorgen.

Wanneer kan de zorg doorgaan?

We zijn er voor jou elke dag, de klok rond. Ook tijdens de weekends en op feestdagen. Afhankelijk van de zorgnood bepalen we samen met jou het tijdstip. Indien het nodig is, staat er ook een verpleegkundig nachtteam voor je klaar. 

Lees meer over het tijdstip van de zorg

Een zorg of informatie aanvragen?


Wat is de locatie van de zorg?

Client Coordinates

Waarom Wit-Gele Kruis?

  • 24/7 bereikbaar 
  • Kennis van meest actuele technieken dankzij continue bijscholing 
  • Je zorg is altijd verzekerd, ook tijdens weekends en feestdagen