medisch voorschrift schrijven medisch voorschrift schrijven

Voorschrift voor thuisverpleging Wit-Gele Kruis Vlaams-Brabant: wanneer wel en niet?

Niet voor alle zorgen in de thuisverpleging moet je als huisarts een voorschrift voorzien. In dit artikel zetten we alles op een rijtje. 

Wil je snel een kort overzicht? Dat vind je onderaan dit artikel.

Waarom een voorschrift?

Voor het uitvoeren van een door de arts voorgeschreven behandeling heeft de thuisverpleegkundige een voorschrift nodig, enerzijds om zekerheid te hebben over de juiste toepassing of uitvoering van de behandeling. Anderzijds om de zorg aan te rekenen aan de mutualiteit van de patiënt.

Niet alle zorgen die de thuisverpleegkundige in opdracht van de arts uitvoert, worden door de mutualiteit vergoed.

Soorten handelingen

De wetgeving van de verpleging spreekt over A-, B- en C-handelingen. 

Een A-handeling mag de verpleegkundige uitvoeren zonder voorschrift van de arts (vb. observeren, begeleiden, dossier bijhouden, …). 

B-handelingen zijn technisch verpleegkundige verstrekkingen:

  • Een B1-handeling mag de verpleegkundige uitvoeren zonder voorschrift (vb. controleren parameters ...).
  • Voor een B2-handeling is een voorschrift nodig (vb. inspuitingen, sondages, perfusiezorg ...).

C-handelingen zijn medisch toevertrouwde handelingen. In de thuisverpleging kennen we het debrideren van een doorligwonde. Dit gebeurt in opdracht van de arts en enkel door een referentieverpleegkundige wondzorg.

B1-handeling

Een B1-handeling is een handeling die de verpleegkundige mag uitvoeren zonder voorschrift van de arts. Een voorbeeld hiervan is een hygiënische zorg, maar ook het uitvoeren van een wondzorg.

Bij wondzorg is enkel een voorschrift nodig voor het verwijderen van hechtingen, lamellen/redons met of zonder suctie/wieken verwijderen en medicamenteuze behandeling van een wonde. Let op: Patiënten die een terugbetaling vanuit de ziekteverzekering krijgen voor verbandmateriaal voor de verzorging van chronische wonden hebben wél een voorschrift nodig voor het verbandmateriaal. 

Onder de B1-handelingen vallen ook het controleren van parameters zoals bloeddruk, pols, temperatuur, gewichts- en glycemiecontrole. Aangezien deze  niet vergoed worden door het RIZIV, is een voorschrift voor het RIZIV niet vereist.

B2-handelingen

Een B2-handeling is een handeling die de verpleegkundige uitvoert met voorschrift van de arts zoals een inspuiting, blaaskatheterisatie, sondage of peritoneale dialyse. Ondanks het voorschrift, worden sommige aktes niet vergoed door het RIZIV. Een voorschrift is ook dan nodig zodat de thuisverpleegkundige alsnog een controlemiddel heeft om er zeker van te zijn dat hij/zij de juiste zorgen aan de patiënt biedt. 

De thuisverpleegkundige kan op voorschrift een intraveneuze of subcutane perfusie plaatsen en opvolgen. Ook voor het klaarmaken van de perfusie met verschillende medicamenten en het aanschakelen kan je beroep doen op onze thuisverpleegkundigen. Het is belangrijk dat op het voorschrift zowel de oplossingsstof als alle medicamenten met dosis worden weergegeven. Ook het vermelden van het debiet in druppels per minuut of milliliter per uur is belangrijk zodat de verpleegkundige de inloopsnelheid correct kan instellen en opvolgen. Dit geldt eveneens voor sondevoeding.

Medicatietoediening ⇒ Ondertekend medicatieschema

Medicatietoediening is een B2-handeling die niet vergoed wordt door het RIZIV. De thuisverpleegkundige maakt een medicatieschema van onze organisatie op en vraagt u om deze bij iedere wijziging en iedere zes maand te ondertekenen ter validatieWijzigingen kan u altijd op het brievenbusblad noteren. Het medicatieschema en brievenbusblad zitten in het papieren dossier van de patiënt bij zijn thuis. Als je als huisarts de fiche regelmatig ondertekent, is de thuisverpleegkundige er zeker van dat alle medicatie die vermeld staat, nog juist is.

Bloedname/staalname ⇒ Labobon

De labobon geldt als voorschrift bij: 

  • een perifere bloedafname
  • een staalname van urine
  • een staalname van wondvocht

Noodgevallen ⇒ Mondeling voorschrift

In dringende gevallen kan je voor de B2-handelingen mondeling een voorschrift aan de verpleegkundige verstrekken. Dat kan telefonisch of via webcam. Let wel op dat je dit voorschrift ten laatste vijf kalenderdagen na het mondeling voorschrift schriftelijk bevestigt.

Geen voorschrift, geen opvolging?

Hoewel een voorschrift niet voor alle verpleegkundige handelingen nodig is, is contact tussen huisarts en thuisverpleegkundige daarentegen wel essentieel. De behandeling van de patiënt wordt afgestemd op basis van de klinische observaties van de verpleegkundige.

Contactmomenten

Als huisarts kan je contactmomenten met de thuisverpleegkundige(n) afspreken. Indien een verpleegkundige zich zorgen maakt over de patiënt of afwijkende waarden vaststelt, neemt hij/zij sowieso contact op. 

Verpleegdossier

De thuisverpleegkundige noteert jullie contactmomenten met de daaraan gekoppelde afspraken, observaties en parameters in het verpleegdossier van de patiënt. Het dossier kan je als behandelende arts altijd raadplegen via mijnWGK.

Overzicht

Onderstaande tabel voorziet een overzicht. Mocht je het handig vinden, kan je de tabel hier downloaden en afdrukken.

overzicht voorschrift verpleegkundige zorgen