Bedden & toebehoren Bedden & toebehoren

Bedden & toebehoren

Een hoog-laagbed of ziekenhuisbed kan het jou en degenen die je verzorgen, comfortabeler maken.
Er bestaan ook diverse toebehoren en aanvullende hulpmiddelen voor bedlegerige patiënten.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Si mala non sunt, iacet omnis ratio Peripateticorum. Hic ambiguo ludimur. Quaerimus enim finem bonorum. Vide, quantum, inquam, fallare, Torquate. Occultum facinus esse potuerit, gaudebit; Duo Reges: constructio interrete. Sed ad bona praeterita redeamus. Non laboro, inquit, de nomine.

Hic ambiguo ludimur. Quaerimus enim finem bonorum. Vide, quantum, inquam, fallare, Torquate. Occultum facinus esse potuerit, gaudebit; Duo Reges: constructio interrete. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Si mala non sunt, iacet omnis ratio Peripateticorum. Hic ambiguo ludimur. Quaerimus enim finem bonorum. Vide, quantum, inquam, fallare, Torquate.

Quantum, inquam, fallare, Torquate. Occultum facinus esse potuerit, gaudebit; Duo Reges: constructio interrete. Sed ad bona praeterita redeamus.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Si mala non sunt, iacet omnis ratio Peripateticorum. Hic ambiguo ludimur. Quaerimus enim finem bonorum. Vide, quantum, inquam, fallare, Torquate.

Deze informatie is afhankelijk van je locatie

Geef je locatie in zodat we je zo goed mogelijk kunnen helpen. Let op dat je de locatie van de zorg opgeeft als die niet hetzelfde is als je huidige locatie.

Antwerpen
verpleegkundige hulpmiddelen

Advies

Je thuisverpleegkundige geeft je graag advies over ergonomisch materiaal.
Het Wit-Gele Kruis van Antwerpen biedt dit zelf niet aan. We verwijzen je hiervoor door naar de Thuiszorgwinkel.

Vind een Thuiszorgwinkel in je buurt.
 

ziekenhuisbed

Ziekenhuisbed 

Standaard ziekenhuisbed

De patiënt kan in meerdere posities liggen en zitten (het bed is in hoogte verstelbaar).

Elektrisch ziekenhuisbed

Een elektrisch ziekenhuisbed maakt het gemakkelijker om het bed in hoogte te verstellen. Zo kan de patiënt regelmatig afwisselen tussen lig- en zithouding.

Heb je een ziekenhuisbed nodig? Contacteer een Thuiszorgwinkel in je buurt.

actieve tillift

Tillift

Actieve tillift of sta-tillift

Voor de verplaatsing van patiënten die nog (min of meer) actief kunnen staan, maar toch goed ondersteund moeten worden.

Passieve tillift

Voor de verplaatsing van patiënten die zichzelf nauwelijks of niet meer kunnen verplaatsen. Als patiënt hang je in een tildoek of tilbeugel die het lichaam helemaal of gedeeltelijk ondersteunt.

Heb je een tillift nodig? Contacteer een Thuiszorgwinkel in je buurt.

glijlaken

Glijlaken

Een glijlaken is een stevig, zacht en soepel laken met hoge glijcapaciteit. Het maakt het makkelijker om de patiënt in het bed te verplaatsen. Dit biedt meer comfort voor de patiënt en is rugbesparend voor de mantelzorger of zorgverlener.

Heb je een glijlaken nodig? Contacteer een Thuiszorgwinkel in je buurt.

ziekenoprichter

Ziekenoprichter

De ziekenoprichter wordt aan het hoofdeinde van het bed geplaatst. Aan de steun is een handgreep (papegaaienstok) bevestigd waaraan de patiënt zich kan optrekken. De ziekenoprichter is een goede oplossing voor de patiënt die zijn eigen bed wil behouden maar toch nood heeft aan meer comfort omwille van verminderde mobiliteit.

Heb je een ziekenoprichter nodig? Contacteer een Thuiszorgwinkel in je buurt.

alternating matras

Alternating matras

Een alternating matras voorkomt drukletsels bij patiënten die lang in dezelfde houding in bed liggen. De dunne matras bestaat uit compartimenten die afwisselend zachtjes met lucht opgeblazen worden en terug leeglopen, aangestuurd door een kleine motor. Ze wordt boven op de gewone matras gelegd.

Heb je een alternating matras nodig? Contacteer een Thuiszorgwinkel in je buurt.

Limburg
Ziekenhuisbed

Ziekenhuisbed

Een in hoogte verstelbaar ziekenhuisbed zorgt voor een groter comfort voor de patiënt en zijn verzorgers.

Er zijn verschillende soorten:

 • standaard ziekenhuisbed
 • elektrisch hoog-laagbed
 • elektrisch orthopedisch hoog-laag bed

*De matras is niet inbegrepen. Voor meer info over matrassen klik hier

Bedtafel

Bedtafel

 • Steunt op 4 zwenkwielen
 • Werkblad kan schuin worden ingesteld
 • In hoogte verstelbaar (min. 60 cm, max. 100 cm hoogte)
 • Breedte: 40 cm, lengte: 70 cm
Actieve tillift

Actieve tillift

Een tillift wordt gebruikt wanneer de patiënt de verplaatsing van bijvoorbeeld de zetel naar het bed, niet meer zelfstandig kan maken. Het toestel maakt het makkelijker en veiliger om je te verplaatsen. Bovendien werkt het gebruik van de tillift rugbesparend voor je zorgverlener of mantelzorger.

Een actieve tillift of sta-tillift wordt gebruikt als je zelf nog (min of meer) kan staan, maar hierbij ondersteund moeten worden.

 • draagvermogen max. 150 kg
 • gordel aanpasbaar aan de bovenbreedte van de gebruiker
 • oplaadfrequentie batterij afhankelijk van het gewicht van de gebruiker en de frequentie van gebruik
 • met noodstopknop
   

Verkrijgbaar

 • bestellen kan in elke afdeling of de provinciale hoofdzetel
 • de tillilft wordt aan huis geleverd
Glijlaken

Glijlaken

Een glijlaken is een stevig, zacht en soepel laken met hoge glijcapaciteit. Het maakt het makkelijker om de patiënt in het bed te verplaatsen. Dit biedt meer comfort voor de patiënt en is rugbesparend voor de mantelzorger of zorgverlener.

 • glijlaken 70 x 100 cm voor wisselhouding
 • glijlaken 100 x 70 cm om de patiënt hogerop in het bed te brengen
Steeklaken

Steeklaken

Een steeklaken laat geen vocht door en beschermt daardoor je matras tegen ongelukjes. Bovendien is het een handige hulp voor patiënten die je tijdens de verzorging in bed moeilijk kan kantelen.

Losse ziekenoprichter

Losse ziekenoprichter

De ziekenoprichter wordt aan het hoofdeinde van het bed geplaatst. Aan de steun is een handgreep (papegaaienstok) bevestigd waaraan de patiënt zich kan optrekken. De ziekenoprichter is een goede oplossing voor de patiënt die zijn eigen bed wil behouden maar toch nood heeft aan meer comfort omwille van verminderde mobiliteit.

Verkrijgbaar: in de provinciale hoofdzetel

matras

Matrassen

Omwille van hygiëne kan je geen matras bij ons ontlenen, met uitzondering van een alternating matras. Je kunt wel bij ons terecht voor de aankoop van matrassen. Hiervoor werken wij samen met thuiszorgwinkel 'Goed', maar je bent vrij om zelf een matras te voorzien of aan te kopen bij een andere verkoper.

Volgende matrassen kan je bij ons kopen:

Alternating matras bij doorligwonden

Heb je doorligwonden of wil je preventief doorligwonden vermijden? Dan kies je best voor een alternating matras of wisseldrukmatras. Deze kan je wel bij ons huren. Meer informatie vind je hier.  

Let op

Een matras aangepast aan jouw zorgbehoeften kan belangrijk zijn. Wil je meer advies over een geschikte matras? Neem dan contact met ons op. 

Praktisch

Wat kost het?

Onze hulpmiddelen worden ontleend tegen lage huurprijzen. Afhankelijk van je ziekenfonds, heb je bovendien recht op een tussenkomst. Ook sommige gemeentebesturen of OCMW’s komen tussen in de kostprijs van bijvoorbeeld een personenalarm. Voor je juiste kostprijs, neem je best contact op met je afdeling of de provinciale hoofdzetel in Genk.

Voor grote hulpmiddelen die aan huis geleverd worden, betaal je een extra kost. Afhankelijk van je ziekenfonds, krijg je ook hiervoor een tegemoetkoming.

Voor wie?

Hulpmiddelen kunnen door iedereen ontleend worden: zowel patiënten als niet-patiënten van het Wit-Gele Kruis.

Hoe aanvragen?

Je kan tijdens de openingsuren in elke afdeling terecht. In de provinciale hoofdzetel (Welzijnscampus 25 - Genk), kan je ook buiten de kantooruren hulpmiddelen komen ontlenen (24u op 24u, 7 dagen op 7). Of spreek je verpleegkundige aan!

Goed om te weten

Je verpleegkundige heeft zicht op jouw situatie maar ook de omgeving waarin je woont. Zij kan je daarom prima adviseren welke hulpmiddelen in jouw situatie een meerwaarde kunnen zijn: voor jezelf om je zelfredzaamheid te verbeteren. Maar ook voor je zorgverleners en/of mantelzorgers om de zorg te vergemakkelijken.

De courante hulpmiddelen kan je bij het Wit-Gele Kruis ontlenen. Sommige dingen hebben we niet zelf in huis. Hiervoor kunnen we je naar de juiste instantie doorverwijzen.

Levering/afhaling

Kleine hulpmiddelen kunnen op één van onze afdelingen of op het hoofdkantoor van Wit-Gele Kruis Limburg worden opgehaald. Grote hulpmiddelen kunnen geleverd worden bij jou aan huis. Wil je zeker zijn dat we het hulpmiddel dat jij nodig hebt in voorraad hebben of heb je vragen over afhaling/levering? Contacteer ons dan even op voorhand telefonisch.

Ben je patiënt bij het Wit-Gele Kruis? Dan brengt je verpleegkundige kleine hulpmiddelen mee wanneer ze je komt verzorgen.

Coronaproof leveren en ophalen van grotere hulpmiddelen

Voor, tijdens en ook na de coronaperiode blijft ons logistieke team instaan voor het veilig en proper leveren en ophalen van grotere hulpmiddelen bij jou thuis.

Zolang het coronavirus aanwezig blijft, gebeurt dit volgens nog strengere, hygiënische procedures om verspreiding van het virus te voorkomen en om onze medewerkers te beschermen. Zo is er een speciaal logistiek team dat instaat voor het ophalen van (mogelijk) besmet materiaal bij patiënten thuis.

West-Vlaanderen

Advies

Hoe kan je op een comfortabele manier in en uit bed? Welke oplossingen zijn er als je niet meer zelfstandig naar de badkamer kunt? Je vertrouwde verpleegkundige zal je informeren over mogelijke hulpmiddelen zoals een glijzeil, een actieve of passieve tillift, een hoog-laagbed… Het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen heeft referentieverpleegkundigen ergonomie die speciaal opgeleid zijn om bijkomend advies te geven over:

 • welke hulpmiddelen je kunnen helpen
 • waar je het materiaal kan aankopen of huren
 • waar je terecht kan voor informatie over financiële tegemoetkomingen.

Het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen biedt deze hulpmiddelen zelf niet aan. We verwijzen je hiervoor door naar lokale zorgpartners of je plaatselijke uitleendienst, zoals bijvoorbeeld de thuiszorgwinkel.

Ziekenhuisbed

Standaard ziekenhuisbed

De patiënt kan in meerdere posities liggen en zitten (het bed is in hoogte verstelbaar).

Elektrisch ziekenhuisbed

Een elektrisch ziekenhuisbed maakt het gemakkelijker om het bed in hoogte te verstellen. Zo kan de patiënt regelmatig afwisselen tussen lig- en zithouding.

Bedbeugel

Bedbeugels steunen je bij het in en uit bed komen of bij het anders gaan liggen in bed. Ze bieden ook houvast bij het overeind komen en gaan liggen.

Tillift

Actieve of sta-tillift

Voor de verplaatsing van patiënten die nog (min of meer) actief kunnen staan, maar toch goed ondersteund moeten worden.

Passieve tillift

Voor de verplaatsing van patiënten die zichzelf nauwelijks of niet meer kunnen verplaatsen. Als patiënt hang je in een tildoek of tilbeugel die het lichaam helemaal of gedeeltelijk ondersteunt.

Oost-Vlaanderen

Nauwe samenwerking

Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen verhuurt geen bedden maar je kan rekenen op het deskundig advies van onze verpleegkundigen die gespecialiseerd zijn in ergonomie. Samen met jou en jouw vertrouwde verpleegkundige, bespreekt ze graag welke hulpmiddelen geschikt zijn voor jouw persoonlijke situatie. 

Wens je ergonomisch materiaal te huren voor een korte periode? Of heb je lange tijd nood aan een hulpmiddel en wens je het aan te kopen? Het gamma is erg uitgebreid: van tillift tot elektrisch verstelbaar bed. Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen verwijst voor deze dienstverlening graag door naar haar lokale zorgpartners.

Meer info

Vraag meer info bij je Wit-Gele Kruis verpleegkundige. Of contacteer je plaatselijke thuiszorgwinkel, mediotheek of apotheker. De medewerkers daar begeleiden je bij de juiste keuze.

 

 

Vlaams-Brabant

Advies

Je thuisverpleegkundige geeft je graag advies over ergonomisch materiaal.
Het Wit-Gele Kruis Vlaams-Brabant biedt dit zelf niet aan. We verwijzen je hiervoor door naar lokale zorgpartners of je plaatselijke uitleendienst.

Ziekenhuisbed 

Standaard ziekenhuisbed

De patiënt kan in meerdere posities liggen en zitten (het bed is in hoogte verstelbaar).

Elektrisch ziekenhuisbed

Een elektrisch ziekenhuisbed maakt het gemakkelijker om het bed in hoogte te verstellen. Zo kan de patiënt regelmatig afwisselen tussen lig- en zithouding.

Tillift

Actieve tillift of sta-tillift

Voor de verplaatsing van patiënten die nog (min of meer) actief kunnen staan, maar toch goed ondersteund moeten worden.

Passieve tillift

Voor de verplaatsing van patiënten die zichzelf nauwelijks of niet meer kunnen verplaatsen. Als patiënt hang je in een tildoek of tilbeugel die het lichaam helemaal of gedeeltelijk ondersteunt.

Glijlaken

Een glijlaken is een stevig, zacht en soepel laken met hoge glijcapaciteit. Het maakt het makkelijker om de patiënt in het bed te verplaatsen. Dit biedt meer comfort voor de patiënt en is rugbesparend voor de mantelzorger of zorgverlener.

Losse ziekenoprichter

De ziekenoprichter wordt aan het hoofdeinde van het bed geplaatst. Aan de steun is een handgreep (papegaaienstok) bevestigd waaraan de patiënt zich kan optrekken. De ziekenoprichter is een goede oplossing voor de patiënt die zijn eigen bed wil behouden maar toch nood heeft aan meer comfort omwille van verminderde mobiliteit.

Andere
Wens je meer informatie over thuisverpleging in Brussel en Wallonië? Surf dan naar deze website.