Hulpmiddelen voor moeder & kind

In sommige gevallen heb je nood aan extra hulpmiddelen voor de opvolging van de voeding en het gewicht van jouw kindje.

 

Er is informatie die afhankelijk is van je locatie.
Duid hieronder jouw locatie aan om de juiste informatie te krijgen.
Een provincie kan in het grijs staan. Dan is er voor die locatie geen specifieke info beschikbaar.
 

Informatie voor  

West-Vlaanderen

Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen biedt zelf geen kraamhulp aan. Wij verwijzen hier graag door naar de website van de Vlaamse Organisatie van Vroedvrouwen(externe link) (VLOV), waar je info over kraamhulp in jouw buurt vindt.

Oost-Vlaanderen
babyweegschaal

Jouw vroedvrouw van Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen ondersteunt en adviseert je bij het gebruik van verschillende hulpmiddelen. Tijdens een prenatale of borstvoedingsworkshop krijg je tips over afkolven, aanleggen, overschakelen van borst- naar flesvoeding of vaste voeding. Wanneer het wat minder vlot gaat, staat een lactatiedeskundige voor je klaar. Ook tijdens een gezellig mama café vallen heel wat tips & tricks te rapen. Klik op de foto voor meer info over ons vroedvrouwenteam.

Voor aankoop of huur van hulpmiddelen zoals een afkolfapparaat, babyweegschaal of aerosolapparaat kan je terecht bij je apotheek of thuiszorgwinkel. 

Antwerpen

Het Wit-Gele Kruis van Antwerpen biedt zelf geen hulpmiddelen voor (aanstaande) moeders en hun baby aan.
We verwijzen je hiervoor graag door naar de Goed thuiszorgwinkel. Zij kunnen je helpen met een afkolfapparaat, borstvoedingsbeha, babyweegschaal ...

Vlaams-Brabant

Het Wit-Gele Kruis Vlaams-Brabant leent zelf geen hulpmiddelen uit. Je kan voor hulpmiddelen zoals een afkolfapparaat terecht bij je dichtstbijzijnde apotheek of je ziekenfonds terecht. 

Limburg
Afkolftoestel Ardo

Afkolfapparaat

Op verschillende momenten en om uiteenlopende redenen kan je als mama ervoor kiezen om je moedermelk af te kolven. Een elektrisch afkolfapparaat kan je hierbij helpen. Het apparaat kan je huren. Een bijhorend afkolfsetje moet je aankopen. Wij verhuren de Carum-kolf van het merk Ardo.

Babyweegschaal

Babyweegschaal

Het opvolgen van het gewicht van je baby kan ook thuis. De babyweegschaal is een professionele weegschaal die tot op de gram nauwkeurig meet.

Aerosolapparaat

Aerosolapparaat

Een aerosolapparaat kan je gebruiken bij een aandoening van de bovenste luchtwegen. Het vernevelt door middel van een verstuivingssetje de medicatie in partikels. Zo kan de medicatie geïnhaleerd worden.

Soorten

 • 1 type elektrisch toestel ( in huur) verkrijgbaar
 • wegwerp verstuivingssetje (aankoop)

Algemeen

 • wegwerpsetje kan uit hygiënische overweging maximaal drie maanden gebruikt worden
 • wegwerpsetje voorzien van medicatie zoals voorgeschreven door een arts

Verkrijgbaar

 • op iedere plaatselijke afdeling
 • op het provinciaal secretariaat in Genk
 • levering aan huis kan rekening houdende met een vervoerskost
   
Praktisch

Wat kost het?

Onze hulpmiddelen worden ontleend tegen lage huurprijzen. Afhankelijk van je ziekenfonds, heb je bovendien recht op een tussenkomst.

Hoe aanvragen en afhalen?

 • Afkolfapparaat: je kan zelf het toestel komen oppikken in de afdelingen Beringen, Dilsen-Stokkem, Hamont-Achel, Hasselt-Oost, Tongeren en in de provinciale hoofdzetel tijdens kantooruren. Buiten kantooruren is onze provinciale hoofdzetel 24/7 bereikbaar om te ontlenen. Wil je zeker zijn dat we het hulpmiddel dat jij nodig hebt in voorraad hebben? Contacteer ons dan op voorhand telefonisch. De telefoonnummer vind je in deze lijst.
 • Babyweegschaal:  je kan zelf het toestel komen oppikken in één van onze afdelingen op weekdagen tussen 8 en 12 en 13u30 en 17u.
 • Aerosolapparaat:  je kan zelf het toestel komen oppikken in één van onze afdelingen op weekdagen tussen 8 en 12 en 13u30 en 17u.
Andere
Wens je meer informatie over thuisverpleging in Brussel en Wallonië? Surf dan naar deze website.
 

Gerelateerd aan Hulpmiddelen voor moeder & kind

Foto patiënt en verpleegkundige

Praktische informatie

Vroedvrouw aan huis

Zwangerschap en vroedvrouw aan huis

Gezinszorg verzorgende

Gezinszorg

© 2023 Wit-Gele Kruis