onvrijwillige zorg dementie onvrijwillige zorg dementie

Onvrijwillige zorg bij ouderen met dementie: houding thuisverpleegkundigen

Limburg

Eén op twee thuiswonende personen met dementie ontvangt zorg waartegen hij zich verzette en/of geen toestemming voor gaf. Thuisverpleegkundigen en mantelzorgers spelen een belangrijke rol in de toepassing van onvrijwillige zorg. Aangezien hier weinig wetenschappelijk onderzoek over gepubliceerd is, onderzochten wij met een cross-sectioneel onderzoek de houding van thuisverpleegkundigen ten opzichte van onvrijwillige zorg en welke factoren hierop een invloed spelen.

Onderzoek

Binnen het cross-sectioneel onderzoek zijn we bij 296 thuisverpleegkundigen nagegaan welke hun houding en mening is ten aanzien van onvrijwillige zorg bij thuiswonende personen met dementie en welke factoren hierop een invloed hebben.

Resultaten

Uit de resultaten van de studie blijkt dat thuisverpleegkundigen onvrijwillige zorg zien als een vast onderdeel van de verpleegkundige zorg. Ze hebben er een noch positieve noch negatieve houding over of dit geschikte zorg is voor thuiswonende personen met dementie. Het gebruik van onvrijwillige zorg beschouwen ze als matig beperkend voor de persoon met dementie en ze voelen zich er matig ongemakkelijk bij om dit toe te passen. Factoren die hun houding beïnvloeden zijn jaren ervaring als thuisverpleegkundige, perceptie van zorgbelasting en het opleidingsniveau.

Samenwerking zorgpartners

Deze bevindingen onderstrepen het belang van het samen met alle zorgverleners (thuisverpleegkundige, mantelzorgers, huisarts,...) kritisch stilstaan bij en bespreken van situaties die kunnen leiden tot onvrijwillige zorg. 

Aarzel niet om met de thuisverpleegkundige hierover af te stemmen en waar nodig een multidisciplinair overleg aan te vragen. Zo kan een persoonsgerichte thuiszorg waargemaakt worden. De thuisverpleegkundige kan de referentieverpleegkundige geestelijke gezondheidszorg, gespecialiseerd in dementie, hierin ter ondersteuning inschakelen.

Meer informatie

Wens je meer informatie? De volledige studie vind je hier.

Deze studie is onderdeel van een groter onderzoek:

Samenwerking met internationale auteurs en universiteiten

  • Auteurs: Vincent RA Moermans, Michel HC Bleijlevens, Hilde Verbeek, Valeria Lima Passos, Koen Milisen, Jan P.H Hamers
  • Wit-Gele Kruis Limburg,  Academische werkplaats ouderenzorg Limburg, Universiteit Maastricht en KU Leuven

Vincent Moermans

Regioverantwoordelijke/ Phd-student 

T. 0496-19 40 69

vincent.moermans@limburg.wgk.be

Terug naar overzicht