COVID-19: informatie en richtlijnen over het coronavirus en de vaccinatie? Bekijk onze 'coronapagina'.

Globaal medisch dossier

Het globaal medisch dossier is een dossier met al je medische gegevens bij je huisarts. Met behulp van dit dossier kan je huisarts je beter begeleiden en wordt het overleg tussen artsen vereenvoudigd. Voor personen tussen de 45 en 75 jaar is er ook een preventiemodule.

Voorwaarden

Je hebt een globaal medisch dossier (GMD) afgesloten bij je huisarts. Het GMD en de preventiemodule kosten respectievelijk 30 euro en 10,80 euro maar deze bedragen worden terugbetaald door je ziekenfonds.

0

Procedure

Tijdens een raadpleging vraag je aan je arts een GMD te openen. Je huisarts rekent hiervoor een bedrag, 32 euro (+ 10,80 euro bij preventiemodule), aan dat volledig terugbetaald wordt. Indien je erom vraagt, moet de huisarts de derdebetalersregeling (= de huisarts int zijn vergoeding rechtstreeks bij je ziekenfonds, als patiënt betaal je enkel je eigen aandeel  toepassen.

Voordelen

  • lager persoonlijk aandeel bij een raadpleging bij je huisarts (die je GMD beheert): maximum  1 euro (rechthebbenden op een verhoogde tegemoetkoming) en maximum 4 euro (geen recht op verhoogde tegemoetkoming)
  • vermindering 30 % van het persoonlijk aandeel bij een huisbezoek indien je minimum 75 jaar en/of chronisch ziek bent
  • tussen 45 en 75 jaar mag je huisarts (die je GMD beheert) 1 keer per jaar een preventief onderzoek doen. De huisarts overloopt samen met jou een checklist om na te gaan welke preventieve gezondheidsmaatregelen voor jou waardevol kunnen zijn.

Goed om weten

  • de verhoogde terugbetaling blijft gelden tot het einde van het 2e kalenderjaar na de start of de verlening van je globaal medisch dossier
  • wanneer je een globaal medisch dossier hebt, heb je per specialisme 1 keer per jaar recht op een hogere terugbetaling voor een consultatie bij de specialist. Dit geldt enkel wanneer je een verwijsbrief hebt van je huisarts. Deze verwijsbrief moet je samen met je getuigschrift van verstrekte hulp (van de specialist) afgeven aan de mutualiteit. Voor verzekerden zonder verhoogde tegemoetkoming wordt de terugbetaling verhoogt met 5 euro, voor rechthebbenden op een verhoogde tegemoetkoming met 2 euro.

Extra informatie

Met vragen kan je steeds terecht bij de maatschappelijk werker van je ziekenfonds. Je kan voor meer informatie ook terecht op deze website.

Bronnen:

© 2021 Wit-Gele Kruis