Praktische info stage
Voor je begint met je stage bij Wit-Gele Kruis Vlaams-Brabant heb je misschien nog heel wat vragen. Wat moet je in orde brengen? Op welke uren begin je met je ronde? Wie is mijn stagementor? Hier vind je alle informatie om je stage in goede banen te leiden.
Wie is wie?
- HR adviseur stages en welzijn: coördineert de stages binnen het Wit-Gele Kruis
- Stagementor: begeleiding en vertrouwenspersoon binnen je afdeling. De stagementor contacteert je voor de start van je stage, stelt je planning op en doet je evaluaties met je stagebegeleider.
- Duo-verpleegkundige: 1-op-1 begeleiding tijdens je stage
Jouw afdeling
Het Wit-Gele Kruis Vlaams-Brabant heeft 11 afdelingen verspreid over de provincie. De afdeling waarin jij terecht komt, is gelinkt aan je woon- of verblijfplaats.
Vóór de start van je stage
- 14 dagen voor de aanvang van je stage ontvang je twee e-mails. Indien je deze e-mails niet ontvangt, neem dan contact op met de stagecoördinator (via stage@wgkvlb.be) .
- E-mail van de stagecoördinator: dit is een herinnering voor je stage. Hierin staan jouw gegevens en de gegevens van de aanvraag door de school (controleer of de gegevens correct zijn). Via dit e-mailadres kan je geen vragen stellen over je planning. De planning bespreek je samen met je afdeling of stagementor.
- E-mail van je stagementor: deze mail bevat meer info over de afdeling, afspraken over het uurrooster, het onthaal ... De stagementor bezorgt je ook zijn of haar contactgegevens en vraagt je om contact met op te nemen.
- Zorg dat je stagemap volledig in orde is. Stagedoelen dienen op dag 1 al in je map te zitten. Kan je de stagedoelen niet laten zien als ze hiernaar vragen, dan kan je je stage niet starten.
- Wanneer je stagementor een week voor de start van je stage nog geen contact heeft opgenomen, neem dan zelf contact op met de afdeling waar je je stage zal doen. Wacht hier niet te lang mee.
Start van je stage: onthaal op de afdeling
- Het onthaal gebeurt meestal op dag 1 of 2 van je stage en duurt ongeveer 2 uur.
- Je ontvangt het nodige materiaal (handschoenen, neus-mondmasker en handalcohol).
- Je krijgt uitlegt over de e-learnings die je moet doorlopen in de eerste week van je stage.
- Je krijgt een rondleiding op de afdeling en je maakt kennis met de afdelingsverantwoordelijke en de adjunct-zorgkwaliteit.
- Je vult een inlichtingenfiche in. Hierop kan je je stagedoelen noteren en de technieken die je wilt uitvoeren tijdens je stage. Op deze manier kunnen we er voor jou een leerrijke stage van maken.
- We bekijken je uurrooster en bekijken of rekening is gehouden met je wensen die je hebt doorgegeven en of je met de huidige planning aan je vooropgestelde stage-uren komt.
Tijdens je stage
- Je rijdt mee met verschillende duo-verpleegkundigen of duo-zorgkundigen. Deze personen staan in nauw contact met de stagementor. Zij zullen regelmatig overleg plegen i.f.v. je evaluatie. De stagementoren proberen je planning zo op te stellen dat je zoveel mogelijk met dezelfde personen kan meerijden. (Hou er wel rekening mee dat dit niet altijd haalbaar is).
- Neem zelf TIJDIG contact op met de verpleegkundige of zorgkundige waaraan je gekoppeld bent. Wacht hiermee niet tot het laatste moment. Indien je niet tijdig belt, mis je stage-uren.
- Wij kunnen ook bepaalde omstandigheden niet voorzien. Wanneer je duo-verpleegkundige ziek is, neem dat contact op met de afdeling of je stagementor. Tijdens de kantooruren is er altijd iemand bereikbaar. Na de kantooruren neem je enkel contact op indien het over een dringend geval gaat. Tijdens het weekend kan je altijd terecht bij de afdelingsverantwoordelijke die van wacht is en dit ook enkel voor dringende gevallen.
- Een ronde vindt plaats in de voormiddag, namiddag en avond (telkens blokken van 4 uur, uren zijn afhankelijk van afdeling)
- Het startuur is het uur dat je effectief start bij de eerste patiënt. Het einduur is het uur dat je eindigt bij je laatste patiënt.
- Als student ben je zelf verantwoordelijk voor je stagemap. Je hebt deze ALTIJD bij je en zorgt ervoor dat de nodige documenten worden ingevuld en ondertekend.
- Volg de afspraken op je afdeling m.b.t. beschermende maatregelen, bezoek aan de afdeling, meerijden met de verpleegkundige of zorgkundige ... De afspraken worden uitgelegd tijdens het onthaal op je afdeling.
Piekfijn op stage
We vragen een verzorgd voorkomen.
- Draag geen lange mouwen tijdens de verzorging.
- Zorg voor een verzorgd kapsel en bind haar dat langer is dan schouderlengte vast.
- Draag geen hoofddeksel (bv. pet, hoed) in de omgang met patiënten en geen hoofddoek die ook het gelaat deels bedekt. Het dragen van een haarband of piratendoek (die enkel het haar bedekt) is wel toegestaan.
- Draag steeds schoeisel dat de voet goed omsluit, met antislipzool en met lage hak van maximaal 3 cm (geen slippers!).
- Draag nooit juwelen, polshorloges, festivalbandjes … aan onderarmen of handen tijdens de zorg.
- Zorg voor korte en verzorgde vingernagels.
- Draag nooit nagelversiering (gelnagels, nagellak …).
- gedragscode.pdf
Wat als je ziek bent?
- Verwittig de duo-verpleegkundige waar je mee zal meerijden.
- Verwittig de stagementor.
- Verwittig je school.
Op zoek naar weekend- of vakantiewerk?
Heb je na je eerste jaar verpleegkunde een zorgkundig visum gehaald en ben je op zoek naar een leuke bijverdienste? Dan kan je terecht in een van onze afdelingen als jobstudent