Meldpunt klokkenluider
De klokkenluidersrichtlijn is Europese regelgeving waarin staat dat iemand (= de klokkenluider) inbreuken op de regelgeving in een werkgerelateerde context moet kunnen melden. En dit op een veilige, vertrouwelijke en zelfs anonieme wijze zonder vrees voor de gevolgen hiervan.
Wat kan je melden?
Inbreuken op de wetgeving door het Wit-Gele Kruis (of één of meerdere van haar medewerkers). Het gaat bijvoorbeeld om inbreuken rond overheidsopdrachten, milieuwetgeving, financiële wetgeving, consumentenbescherming, … Het gaat dus niet over zorggerelateerde inbreuken of klachten. Daarvoor kan je terecht bij de ombudsdienst. Ook psychische of lichamelijke klachten door de werkomstandigheden vallen niet binnen deze scope, hiervoor blijft de interne vertrouwenspersoon of PAPS (preventieadviseur psychosociale aspecten) het aanspreekpunt.
Waar kan je een inbreuk melden?
Er is zowel een provinciaal als een centraal (Wit-Gele Kruis van Vlaanderen) meldpunt. Je kan steeds bij beiden terecht per email, telefoon, brief of in persoon. Hierbij vind je de contactgegevens:
- Wit-Gele Kruis Antwerpen: Tine Vaes – klokkenluiders@wgkantwerpen.be – 014 24 24 88
- Wit-Gele Kruis Limburg: Ilse Gorissen – klokkenluiders@limburg.wgk.be – 089 30 08 96
- Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen: Kevin Vandevelde – klokkenluiders@wgkovl.be – 09 235 85 44
- Wit-Gele Kruis Vlaams-Brabant: Geert Vandercapellen – klokkenluiders@wgkvlb.be – 016 66 00 81
- Wit-Gele kruis West-Vlaanderen: Angeline Pieters – klokkenluiders@wgkwvl.be – 050 63 40 00
- Wit-Gele Kruis van Vlaanderen (centraal meldpunt): Uschi De Coster – klokkenluiders@witgelekruis.be – 02 739 35 87
Wil je meer weten?
In de beleidstekst staat beschreven hoe het Wit-Gele Kruis deze klokkenluidersrichtlijn implementeert. In het proceduredocument vind je de volledige procedure die gevolgd wordt bij een melding.